10 σημάδια που δείχνουν ότι ίσως έχετε δυσκολία ακοής

Αν αντιμετωπίζατε δυσκολία ακοής, δεν θα το γνωρίζατε; Ίσως όχι πάντα.

Η δυσκολία ακοής μπορεί να ξεκινήσει πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά της και εξελίσσεται πολύ αργά και σταδιακά. Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που επηρεάζουν τους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν. Αν βιώνετε αλλαγές που οφείλονται στη δυσκολία ακοής, η οποία συνδέεται με την ηλικία (πρεσβυακουσία), μπορεί να μην συνειδητοποιείτε πόσα πολλά χάνετε, επειδή η μετάβαση από την ακοή στη δυσκολία γίνεται σταδιακά.

Στην πραγματικότητα, βιώνετε και προσαρμόζετε ασυναίσθητα τις καθημερινές δραστηριότητες και κοινωνικές επαφές σας στη δυσκολία ακοής, χάνοντας όμως σταδιακά τη δυνατότητα να ζείτε τη ζωή σας στο έπακρο.

 

Οι ενοχλήσεις στην καθημερινότητα είναι τα πρώτα σημάδια

Η δυσκολία ακοής επηρεάζει την καθημερινή ζωή. Αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις, πιθανότατα είναι η σωστή ώρα να προγραμματίσετε έναν έλεγχο ακοής. Παρακάτω, θα δείτε ορισμένα από τα πρώτα συμπτώματα δυσκολίας ακοής, τα οποία εμφανίζονται σταδιακά και είναι ενδεικτικά του βαθμού εξέλιξης της δυσκολίας σας.

 

1. Οι άνθρωποι ψιθυρίζουν

Όταν έχετε δυσκολία ακοής, η αδυναμία να ακούσετε συγκεκριμένους ήχους καθιστά δύσκολη την κατανόηση ορισμένων λέξεων. Οι άνθρωποι, κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά, φαίνεται σαν να μιλούν πολύ σιγά ή να μην έχουν καλή άρθρωση. Αρχίζετε πλέον να ρωτάτε: «Μπορείτε να επαναλάβετε;» ή «Συγγνώμη, τι είπατε;» πολύ περισσότερες φορές από ό,τι συνήθως.

 

2. Οι ταβέρνες/εστιατόρια γίνονται πιο θορυβώδη

Το μεγαλύτερο παράπονο των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολία ακοής είναι η αδυναμία τους να ακούσουν μέσα στις ταβέρνες ή στα εστιατόρια. Οι θόρυβοι –πιάτα που χτυπούν, συζητήσεις από άλλα τραπέζια, μουσική υπόκρουση– μπορεί να δυσκολέψουν πολύ την παρακολούθηση μιας συζήτησης.

3. Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις δεν είναι πλέον διασκεδαστικές

Όταν αντιμετωπίζετε δυσκολία ακοής, οι συζητήσεις των ανθρώπων σε πηγαδάκια, η μουσική στο βάθος και άλλοι ήχοι μπορεί να σας δυσκολέψουν και πλέον να μην απολαμβάνετε τις συγκεντρώσεις με την οικογένεια και τους φίλους. Η δυσκολία αυτή μπορεί να σας απογοητεύσει και να αποφασίζετε να μένετε εκτός ή να επιστρέφετε σπίτι νωρίτερα από μια κοινωνική εκδήλωση, επειδή δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε.

 

4. Οι συζητήσεις απαιτούν πολύ μεγάλη προσπάθεια

Είστε εξαντλημένοι στο τέλος της ημέρας ή στο τέλος μίας συνάντησης στην εργασία σας; Το άγχος της πίεσης να ακούσετε τι λένε οι άλλοι μπορεί να απορροφήσει όλη την ενέργειά σας.

 

5. Οι τηλεφωνικές συζητήσεις γίνονται πλέον πολύ δύσκολες

Η τηλεφωνική επικοινωνία και ειδικά μέσω κινητού τηλεφώνου είναι εκ των πραγμάτων αρκετές φορές δύσκολη λόγω κακού σήματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακούνε καλά μπορούν να το αντιμετωπίσουν, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που έχουν δυσκολία ακοής. Πιθανότατα θα χρειαστεί να προσπαθήσετε πολύ για να καλύψετε το χάσμα που προκύπτει στην επικοινωνία ή θα καταλήξετε να αποφεύγετε τα τηλεφωνήματα και να καταφεύγετε σε γραπτά μηνύματα.

6. Η ένταση είναι εκτός ελέγχου

Η οικογένεια και οι φίλοι σας παραπονιούνται ότι δυναμώνετε πολύ την ένταση όταν ακούτε μουσική ή ραδιόφωνο. Η παρακολούθηση τηλεόρασης με την οικογένεια ή με φίλους στην ένταση που τους ικανοποιεί όλους καταλήγει να είναι μία διαρκής διαμάχη.

 

7. Ακούτε τζιτζίκια/εμβοές

Οι εμβοές ή ο ήχος των τζιτζικιών στα αυτιά είναι μερικές φορές το πρώτο σημάδι δυσκολίας ακοής στους μεγαλύτερους ανθρώπους. Μπορεί να είναι μία μικρή ενόχληση ή να σας δυσκολεύουν να συγκεντρωθείτε, να κοιμηθείτε, να εργαστείτε, ακόμη και να διατηρείτε τις κοινωνικές επαφές σας. Έως και το 90% των ανθρώπων με εμβοές ζουν με θόρυβο μέσα στο κεφάλι τους που οφείλεται στη δυσκολία ακοής.

 

8. Δεν έχετε ισορροπία

Η δυσκολία ακοής μπορεί να επηρεάζει ακόμη και την ισορροπία σας. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς ανακάλυψαν ότι ακόμη και μία ήπιου βαθμού βαρηκοΐα τριπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος από πέσιμο.

 

9. Απομονώνεστε…

Η απώλεια ακοής σας οδηγεί σε απομόνωση. Φοβάστε ή ντρέπεστε να γνωρίσετε καινούργιους ανθρώπους. Φοβάστε να συμμετάσχετε γιατί μπορεί να μην καταλάβετε τι λένε. Απομονώνεστε – είναι πιο εύκολο να ζείτε μοναχικά και ήσυχα.

10. Δεν είστε ο εαυτός σας

Νιώθετε λυπημένοι, αφηρημένοι και εγκλωβισμένοι. Δεν έχετε πλέον κοινωνικές επαφές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας σε καλή κατάσταση και διαύγεια και να εμποδίσετε την εκφύλιση της γνωστικής λειτουργίας. 

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η εκφύλιση της γνωστικής λειτουργίας συνδέεται με τη δυσκολία ακοής στις περιπτώσεις των ανθρώπων που δεν χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας.

 

 

Κάντε το πρώτο βήμα για καλύτερη ακοή

Αν εντοπίζετε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω σημάδια, σας προτείνουμε να προγραμματίσετε μία Συμβουλευτική Συνεδρία σε ένα από τα Κέντρα Ακοής της Akoustica Medica. Η συνεδρία αυτή είναι απλή και ανώδυνη και στο πλαίσιό της θα γίνει Αξιολόγηση Ακοής και Φωνητικό Τεστ. Ο Ειδικός Ακοής θα εκτιμήσει την κατάστασή σας και, αν εντοπιστεί ότι αντιμετωπίζετε δυσκολία ακοής, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε μέσα από μία τεράστια γκάμα διακριτικών και μοντέρνων ακουστικών βαρηκοΐας, τα οποία θα σας βοηθήσουν να ακούτε καλύτερα και θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας συνολικά.

 

 

Κεντρικό Κέντρο Ακοής– Αθήνα Πλ. Ομονοίας 12, 2ος όροφος.
Ακοολογικά Κέντρα Υπόλοιπης Ελλάδας

Βριλήσσια – Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα – Πάτρα – Λάρισα – Κατερίνη – Γιαννιτσά – Κέρκυρα – Κοζάνη – Πρέβεζα

Call Now Button
0