5 στάδια

image-new-2

5 στάδια

Όπως έχει διαπιστωθεί, τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία ακοής στην ενήλικη ζωή τους περνούν από 5 βασικά στάδια. Τα στάδια αυτά, από την εμφάνιση του προβλήματος μέχρι την εύρεση της σωστής λύσης για την ενίσχυση της ακοής, συνήθως εμφανίζονται σε ορίζοντα 10ετίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (ακόμα κι αν αυτά δεν γίνουν άμεσα αντιληπτά από τον άνθρωπο), μέχρι την αντιμετώπιση της δυσκολίας ακοής θα περάσουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, η δυσκολία επιδεινώνεται και οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται.

Η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για τη βαρηκοΐα και τα βοηθήματα ακοής μπορεί να βοηθήσει ώστε η λύση να είναι μικρή και αθέατη!

Στάδια

  1. Στο πρώτο στάδιο, δηλαδή τα πρώτα 2-3 χρόνια, το άτομο με τη δυσκολία ακοής δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν θεωρεί πως έχει κάποιο πρόβλημα.
  2. Στη συνέχεια, τα επόμενα 2-3 χρόνια, αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι συμβαίνει με την ακοή του, καθώς εμφανίζονται περισσότερες δυσκολίες στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, ενώ παράλληλα δυναμώνει συνήθως και την τηλεόραση προκειμένου να ακούσει καλύτερα.
  3. Τα επόμενα 2-3 χρόνια, ο πάσχων αντιλαμβάνεται ότι έχει δυσκολία ακοής, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν δίνει τη δέουσα σημασία. Συνήθως κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις και ζητά από τους συνομιλητές του να του επαναλάβουν αυτά που είπαν. Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζει το πρόβλημά του με αυτοσαρκασμό. Συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι αρχίζουν να κουράζονται και φωνάζουν όταν του μιλούν.
  4. Τα επόμενα 2-χρόνια θεωρεί πως δεν αντιλαμβάνεται αυτά που ακούει γιατί οι οι συνομιλητές του δεν μιλούν καθαρά. Για να συμπληρώσει όσες λέξεις δεν ακούει και να μπορεί να συνεννοηθεί και να συζητήσει, διαβάζει πλέον τα χείλη τους. Συνήθως, σε αυτό το στάδιο ο πάσχων κουράζεται και απομονώνεται, θεωρεί ότι οι άλλοι τον κοροϊδεύουν και γίνεται επιθετικός. Παράλληλα, οι μνήμες που διατηρούσε ο εγκέφαλος από κάποιους ήχους αρχίζουν να ξεθωριάζουν.
  5. Στο τελευταίο στάδιο, που μπορεί να διαρκεί από 2-3 χρόνια, ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει τα σωστά ερεθίσματα από τους ήχους, καθώς τα ακουστικά νεύρα έχουν πια εξασθενήσει. Τότε, το άτομο παραδέχεται το πρόβλημά του και αναζητά βοήθεια για την ενίσχυση της ακοής του.

Τα οφέλη που έχει ο βαρήκοος εάν πάρει νωρίς την απόφαση είναι πολλαπλά:

  • Το μέγεθος της λύσης θα είναι μικρό και αθέατο
  • Ο εγκέφαλος θα χρειάζεται λιγότερο χρόνο προσαρμογής στους ήχους
  • Θα εξοικειωθεί με τη χρήση των ακουστικών γρηγορότερα
  • Δεν θα έχει χαθεί η ποιότητα επικοινωνίας του βαρήκοου λόγω της μακρόχρονης δυσκολίας ακοής
  • Δεν θα απομονωθεί από τον κοινωνικό του περίγυρο

online-rantevou

Newsletter

 

Καταχωρήστε και το e-mail σας και μείνετε σε άμεση επαφή μαζί μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα και τις προσφορές μας, καθώς και για τις εξελίξεις στον χώρο της δυσκολίας ακοής.

tuv-cert