5 στάδια

image-new-2

5 στάδια

Όπως έχει διαπιστωθεί τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακοής στην ενήλικη ζωή τους περνούν από πέντε βασικά στάδια. Τα στάδια αυτά, από την εμφάνιση του προβλήματος μέχρι την ανεύρεση λύσης για την ενίσχυση της ακοής, συνήθως πραγματοποιούνται σε ορίζοντα 10ετίας.

Η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για τα προβλήματα βαρηκοΐας και τα βοηθήματα ακοής μπορεί να συντελέσει έτσι ώστε η λύση να είναι μικρή και αθέατη!

Στάδια

  1. Στο πρώτο στάδιο, δηλαδή τα πρώτα 2 με 3 χρόνια, το άτομο με πρόβλημα ακοής δε δίνει ιδιαίτερη σημασία καθώς δεν θεωρεί πως έχει πρόβλημα.
  2. Στη συνέχεια, τα επόμενα 2 με 3 χρόνια αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι συμβαίνει με την ακοή του καθώς εμφανίζονται δυσκολίες στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους ενώ παράλληλα δυναμώνει συνήθως και την τηλεόραση προκειμένου να ακούσει καλύτερα.
  3. Τα επόμενα 2 με 3 χρόνια ο πάσχων αντιλαμβάνεται ότι έχει πρόβλημα ακοής, παρ’ όλα αυτά αλλά δεν δίνει τη δέουσα σημασία. Συνήθως χρησιμοποιεί ερωτήσεις διευκρύνησης και  ζητά από τους συνομιλητές του να του επαναλάβουν αυτά που είπαν. Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζει το πρόβλημά του με αυτοσαρκασμό. Συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι αρχίζουν να κουράζονται και φωνάζουν όταν του μιλούν.
  4. Τα επόμενα 2 με 3 χρόνια θεωρεί πως για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται τι ακούει φταίνε οι συνομιλητές του οι οποίοι δεν μιλούν καθαρά. Για να συμπληρώσει όσες λέξεις δεν ακούει και να μπορεί να συνεννοηθεί και να συζητήσει διαβάζει πλέον τα χείλια τους. Συνήθως, σε αυτό το στάδιο ο πάσχων κουράζεται και απομονώνεται, θεωρεί ότι οι άλλοι τον κοροϊδεύουν και γίνεται επιθετικός. Παράλληλα, οι μνήμες που διατηρούσε ο εγκέφαλος από κάποιους ήχους αρχίζουν να ξεθωριάζουν.
  5. Στο τελευταίο στάδιο, που μπορεί να διαρκεί από 2 έως 3 χρόνια ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει τα σωστά ερεθίσματα από τους ήχους καθώς τα ακουστικά νεύρα έχουν πια εξασθενήσει. Τότε, το άτομο παραδέχεται το πρόβλημα του και αναζητά βοήθεια για την ενίσχυση της ακοής του.

Τα οφέλη που έχει ο βαρήκοος εάν πάρει νωρίς την απόφαση είναι πολλαπλά:

  • Το μέγεθος της λύσης θα είναι μικρό και αθέατο.
  • Ο εγκέφαλος θα χρειάζεται λιγότερο χρόνο προσαρμογής στους ήχους.
  • Θα εξοικειωθεί με τη χρήση των ακουστικών γρηγορότερα.
  • Δεν θα έχει χαθεί η ποιότητα επικοινωνίας του βαρήκοου λόγω της μακρόχρονης δυσκολίας ακοής.
  • Δεν θα προλάβει να απομονωθεί από τον κοινωνικό του περίγυρο.

online-rantevou

Newsletter

 

Καταχωρήστε και το e-mail σας και μείνετε σε άμεση επαφή μαζί μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα
και τις προσφορές μας καθώς και για τις εξελίξεις στον χώρο της δυσκολίας ακοής.

tuv-cert