Ακοή για Καλύτερη Ζωή

Η Akoustica Medica και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προωθούν το μήνυμα για την Έγκαιρη Αντιμετώπιση της Βαρηκοΐας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2020 τονίζει ότι η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της βαρηκοΐας μπορεί να διασφαλίσει την πλήρη λειτουργικότητα στα βαρήκοα άτομα.

Η Akoustica Medica εξηγεί γιατί η αξιολόγηση της ακοής και η δοκιμή σύγχρονων ακουστικών μπορεί να είναι το κλειδί για να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις δυνατότητές σας στη ζωή!  

Ελλάδα, 3 Μαρτίου 2020 –  Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, η Akoustica Medica και η Audika, διεθνής εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα της φροντίδας της ακοής, θέλει να προωθήσει τη σημασία της Υγείας της Ακοής και να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι οι περισσότερες περιπτώσεις βαρηκοΐας θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, ακολουθώντας ασφαλείς πρακτικές  ακρόασης. Σχεδόν 466 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν βαρηκοΐα, και υπολογίζεται ότι ως το 2050 αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί στα 900 εκατομμύρια.  Επιπροσθέτως, η μη αντιμετώπιση της βαρηκοΐας δημιουργεί ένα ετήσιο παγκόσμιο κόστος που φτάνει τα $750 δισεκατομμύρια1. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προωθεί το μήνυμα ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση διευκολύνει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία και την επικοινωνία. Όσοι πιστεύουν ότι έχουν δυσκολία με την ακοή τους μπορούν να προγραμματίσουν την αξιολόγηση της ακοής της και τη δοκιμή σύγχρονων ακουστικών και να μάθουν πώς μπορούν να βοηθηθούν στις καθημερινές τους συνήθειες και δραστηριότητες.

Περίπου 1.1 δισεκατομμύρια νέοι άνθρωποι παγκοσμίως βρίσκονται σε κίνδυνο απώλειας της ακοής τους λόγω μη ασφαλών συνθηκών ακρόασης. Ένα στα δύο νέα παιδιά ακούνε μουσική από συσκευές απευθείας στα αυτιά τους σε μη ασφαλή επίπεδα, ενώ το 40% εκτίθενται σε καταστροφικά επίπεδα έντασης στα κέντρα διασκέδασης. Η βαρηκοΐα μπορεί να αντιμετωπιστεί ευαισθητοποιώντας τους ανθρώπους σχετικά με τα υγιή επίπεδα ήχων και ενθαρρύνοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναπτύξουν παγκόσμια πρότυπα όπου τα ασφαλή  χαρακτηριστικά ακρόασης θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των προσωπικών συσκευών ήχου2.

Στην πλειοψηφία οι περιπτώσεις βαρηκοΐας, που εντάσσονται στην κατηγορία της νευροαισθητήριας απώλειας, μπορεί να προκληθούν από κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις: μεγάλη ηλικία, έκθεση σε θόρυβο, σύνδρομο Μενιέρ, ωτοτοξικά φάρμακα, και/ή ανοσολογικές διαταραχές3. Στην περίπτωση της απώλειας ακοής λόγω θορύβου, η εκτεταμένη έκθεση στον έντονο θόρυβο (είτε στην μορφή μίας μεγάλης έκρηξης είτε στην συνεχιζόμενη έκθεση) καταστρέφει το ακουστικό σύστημα με αποτέλεσμα την βαρηκοΐα4. Ως κατευθυντήρια γραμμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι το συνιστώμενο επίπεδο ασφαλείας είναι κάτω από τα 85db για διάρκεια 8 ωρών ή και λιγότερο5. Στην περίπτωση της απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ηλικία, πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτή τη μορφή απώλειας ακοής εξαιτίας ορισμένων πιθανών επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών, του τρόπου ζωής και των κακών πρακτικών ακρόασης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους6

Οι άνθρωποι άνω των 60 ετών διατρέχουν υψηλό ρίσκο να αναπτύξουν βαρηκοΐα που συνδέεται με την ηλικία. Η Audika συστήνει σε όλους τους ανθρώπους να ελέγξουν την ακοή τους στον ΩΡΛ γιατρό τους φτάνοντας στην ηλικία των 60 ετών και στην συνέχεια μία φορά τον χρόνο να πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους ακοής για να παρακολουθούν την εξέλιξή της.

«Η βαρηκοΐα είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή στα πρώτα συμπτώματα» δηλώνει ο κος Δαούτης από το Κέντρο Ακοής Ομονοίας. «Σήμερα, το θέμα της υγείας της ακοής απασχολεί σχεδόν όλο τον κόσμο και γίνεται όλο και πιο σημαντικό οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα βαρηκοΐας να ελέγξουν την ακοή τους στον ΩΡΛ γιατρό τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής ελπίζουμε ότι θα ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έτσι ώστε οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να απολαμβάνουν την ακοή τους και την ποιότητα της ζωής τους».

Ολοκληρώνοντας ο κος Δαούτης δήλωσε: «Εμείς, όπως και ο Π.Ο.Υ. θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να δώσουν σημασία στα σημάδια της δυσκολίας ακοής και να αναζητήσουν συμβουλές ή να επισκεφθούν τους ειδικούς της Akoustica Medica.

Το κλειδί για τη βελτίωση της ζωής τους είναι η αναγνώριση των ωφελειών της έγκαιρης αντιμετώπισης της βαρηκοΐας.».

 

[1] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing-loss

[2] https://www.who.int/deafness/make-listening-safe/Infographic-safe-listening-2019.pdf?ua=1

[3] https://www.dizziness-and-balance.com/disorders/hearing/sensorineural.htm

[4] https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/154589/9789241508513%20eng.pdf;jsessionid=1B94CE75A4561C2726352E842F859FD4?sequence=1

[5] https://www.who.int/pbd/deafness/activities/MLS_Brochure_English_lowres_for_web.pdf

[6] https://www.who.int/features/qa/83/en/

online-rantevou

  • 26 Φεβρουαρίου, 2020
  • | Categories: Άρθρα
Call Now Button
0