Εγκέφαλος

 

egkefalos-new-1

Ακουστικά Βαρηκοΐας – Εγκέφαλος

Η απώλεια ακοής πραγματοποιείται συνήθως σταδιακά. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται έγκαιρα το πρόβλημα ακοής που αντιμετωπίζουν. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να περάσουν ακόμη και 10 χρόνια μέχρι να αναζητήσουν βοήθεια για λύση του προβλήματος.

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πιστεύουν  πως το πρόβλημα ακοής απομακρύνεται μόνο του, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί. Έτσι, αφήνουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να πάει χαμένο, χωρίς να ακούν όπως θα μπορούσαν.

Η αγνόηση του προβλήματος έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά από συνέπειες ξεκινώντας από την εξασθένιση της μνήμης κάποιων ήχων μέχρι και τη δυσκολία επικοινωνίας και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του βαρήκοου.

Τα ακουστικά νεύρα είναι αρμόδια για τη μεταβίβαση του ήχου στον εγκέφαλο. Όταν ο εγκέφαλος για αρκετό καιρό δε λαμβάνει κάποια ηχητικά σήματα τότε ουσιαστικά δεν θυμάται τους ήχους που δεν έχει “ακούσει” το τελευταίο διάστημα και δε μπορεί να τους αντιληφθεί.

  • Εξασθένιση της μνήμης
    Οι ήχοι παραμένουν στη μνήμη του εγκεφάλου μας μέχρι και τρία χρόνια μετά το άκουσμά τους. Έτσι, όταν ο βαρήκοος δεν χρησιμοποιεί ακουστικά βοηθήματα, σταματάει να ακούει κάποιους ήχους και με το πέρας τριών χρόνων παύει σιγά σιγά και να τους θυμάται και συνεπώς να τους αναγνωρίζει. Η μνήμη αυτή συνεχίζει να φθίνει σταδιακά για τα επόμενα εφτά χρόνια καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο το έργο της ανακάλεσης ηχών στη συνέχεια.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη  χρήση ακουστικών βαρηκοΐας για την ενίσχυση της ακοής προκειμένου οι ακουστικοί δίαυλοι να παραμείνουν ενεργοί και να συνεχίσουν να μεταφέρουν τα ακουστικά σήματα στον εγκέφαλο.

  • Μαθαίνοντας να ακούς ξανά
    Όταν παρέλθει ο κρίσιμος χρόνος τότε ακόμα και με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας οι ήχοι που είχαν χαθεί και επανήλθαν αποτελούν για τον εγκέφαλο πληροφορίες που δεν μπορούν να κατανοηθούν. Ήχοι από την καθημερινότητα, όπως το κελάηδημα των πουλιών ή ο ήχος του μοτέρ του ψυγείου έχουν πλέον χαθεί. Με τα βοηθήματα ακοής οι ήχοι αυτοί επανέρχονται και ο εγκέφαλος χρειάζεται να μάθει πάλι εξαρχής να τους ακούει και να τους διαχειρίζεται.

Πηγή: Forum Besser Horen , 2002
online-rantevou

Newsletter

 

Καταχωρήστε και το e-mail σας και μείνετε σε άμεση επαφή μαζί μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα
και τις προσφορές μας καθώς και για τις εξελίξεις στον χώρο της δυσκολίας ακοής.

tuv-cert