Εγκεφαλική Ακοή

 

Ευτυχισμένο ηλικιωμένο ζευγάρι αγοράζει λουλούδια

Εγκεφαλική Ακοή

Η απώλεια ακοής πραγματοποιείται συνήθως σταδιακά. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται έγκαιρα το πρόβλημα ακοής που αντιμετωπίζουν. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να περάσουν ακόμη και 10 χρόνια μέχρι να αναζητήσουν βοήθεια για λύση του προβλήματος.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πιστεύει ότι το πρόβλημα ακοής λύνεται από μόνο του, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί. Έτσι, αφήνουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να πάει χαμένο χωρίς να ακούνε όπως θα μπορούσαν και να ζουν όπως θα τους άξιζε.

Η αγνόηση του προβλήματος έχει ως αποτέλεσμα μία σειρά από συνέπειες, ξεκινώντας από την εξασθένιση της μνήμης κάποιων ήχων μέχρι τη δυσκολία επικοινωνίας και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του βαρήκοου.

Τα ακουστικά νεύρα είναι αρμόδια για τη μεταβίβαση του ήχου στον εγκέφαλο. Όταν ο εγκέφαλος για αρκετό καιρό δεν λαμβάνει κάποια ηχητικά σήματα, τότε ουσιαστικά δεν θυμάται τους ήχους που δεν έχει “ακούσει” το τελευταίο διάστημα και δεν μπορεί να τους αντιληφθεί.

  • Εξασθένηση της μνήμης
    Οι ήχοι παραμένουν στη μνήμη του εγκεφάλου μας μέχρι και 3 χρόνια μετά το άκουσμά τους. Έτσι, όταν ο βαρήκοος δεν χρησιμοποιεί ακουστικά βοηθήματα, σταματάει να ακούει κάποιους ήχους και με το πέρας 3 χρόνων παύει σιγά σιγά να τους θυμάται και συνεπώς να τους αναγνωρίζει. Η μνήμη αυτή συνεχίζει να φθίνει σταδιακά για τα επόμενα 7 χρόνια, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο το έργο της ανακάλεσης ηχών στη συνέχεια.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας για την ενίσχυση της ακοής, προκειμένου οι ακουστικοί δίαυλοι να παραμείνουν ενεργοί και να συνεχίσουν να μεταφέρουν τα ακουστικά σήματα στον εγκέφαλο.

  • Μαθαίνοντας να ακούς ξανά
    Όταν παρέλθει ο κρίσιμος χρόνος, τότε ακόμα και με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας οι ήχοι που είχαν χαθεί και επανήλθαν αποτελούν για τον εγκέφαλο πληροφορίες που δεν μπορούν να κατανοηθούν. Ήχοι από την καθημερινότητα, όπως το κελάηδημα των πουλιών ή ο ήχος του μοτέρ του ψυγείου, έχουν πλέον χαθεί. Με τα βοηθήματα ακοής οι ήχοι αυτοί επανέρχονται και ο εγκέφαλος χρειάζεται να μάθει εξαρχής να τους ακούει και να τους διαχειρίζεται.

Πηγή: Forum Besser Horen , 2002
online-rantevou

Newsletter

 

Καταχωρήστε και το e-mail σας και μείνετε σε άμεση επαφή μαζί μας, για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα και τις προσφορές μας, καθώς και για τις εξελίξεις στον χώρο της δυσκολίας ακοής.

tuv-cert