Έξυπνες συμβουλές για να απολαύσετε τα Χριστούγεννα με τη δυσκολία ακοής

Είτε τα σχέδιά σας περιλαμβάνουν γιορτινές συγκεντρώσεις με την οικογένεια και τους φίλους, πολύτιμες παραδοσιακές στιγμές με τα παιδιά και τα εγγόνια σας, είτε ταξίδια, είτε όλα αυτά μαζί, μην αφήσετε τη δυσκολία ακοής να σας κρατήσει μακριά από αυτή την τόσο όμορφη περίοδο του χρόνου. Το να ακούσετε σε θορυβώδες περιβάλλον, που περιλαμβάνει μουσική, το παιχνίδι των παιδιών, ήχους από καμπανάκια και ποτήρια να τσουγκρίζουν, μπορεί να αποδειχτεί πολύ δύσκολο. Μερικές απλές αλλά έξυπνες τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε το γιορτινό κλίμα, χωρίς να ανησυχείτε ότι θα δυσκολευτείτε να παρακολουθήσετε τις συζητήσεις, ότι θα νιώσετε αποκομμένοι ή ντροπιασμένοι.

 

Φορέστε τα ακουστικά σας

Αυτός είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, και φυσικά ο πιο σωστός, για να ακούτε καλύτερα στα οικογενειακά δείπνα ή στις συγκεντρώσεις. Φορέστε τα ακουστικά σας, ακόμη κι αν θεωρείτε ότι η βοήθεια που σας προσφέρουν δεν είναι η μέγιστη δυνατή. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε τα ακουστικά βαρηκοΐας Oticon Opn™ θα έχετε πρόσβαση σε όλους τους ήχους του περιβάλλοντος. Ακόμη και σε θορυβώδεις συνθήκες, όταν μιλούν ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι, θα μπορείτε να ακούσετε αυτό που θέλετε. Για τα ιδιαίτερα θορυβώδη περιβάλλοντα, και όταν βρίσκεστε σε απόσταση από τον ομιλητή, όπως είναι η εκκλησία, μπορείτε να σκεφτείτε την επιπλέον βοήθεια ενός διακριτικού μικροφώνου, όπως είναι το connect clip της Oticon. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε το μικρόφωνο και ο ήχος θα μεταφερθεί ασύρματα στα Oticon Opn ακουστικά σας.

 

Οργανωθείτε!

Πριν ξεκινήσει το πάρτι ή η συγκέντρωση, βάλτε καινούργιες μπαταρίες στα ακουστικά σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε τίποτα από τη διασκέδαση και τις συζητήσεις. Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε για τις γιορτές, φροντίστε να έχετε μαζί σας τα αναλώσιμα που θα χρειαστείτε για κάθε ενδεχόμενο!

 

Φροντίστε να φτάσετε εγκαίρως

Αν είστε από τους πρώτους προσκεκλημένους που θα φτάσουν, έχετε την ευκαιρία να ελέγξετε τον χώρο και να επιλέξετε το καλύτερο σημείο για εσάς. Φροντίστε να βρίσκεστε μακριά από το κέντρο του δωματίου και την πηγή προέλευσης της μουσικής. Οι γωνίες δημιουργούν εμπόδια στους θορύβους που έρχονται από πολλές πλευρές. Αποφύγετε την κουζίνα και τους χώρους φαγητού όπου υπάρχει συνωστισμός και ένταση. Στα μεγάλα πάρτι, σταθείτε εκεί από όπου μπορείτε να δείτε το πλήθος και να έχετε οπτική επαφή με άλλους καλεσμένους. Μπορείτε πάντα να βρείτε ένα ήσυχο σημείο για κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Αν είστε εσείς ο/η οικοδεσπότης της γιορτινής συγκέντρωσης, προετοιμάστε το γιορτινό τραπέζι νωρίτερα και ταξινομήστε τους καλεσμένους στις θέσεις τους, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την προετοιμασία τελευταίας στιγμής. Αν χρειάζεται να ασχολείστε συνεχώς με την προετοιμασία του τραπεζιού, δεν θα μπορείτε να συμμετάσχετε στις συζητήσεις.

 

Επιλέξτε την καλύτερη θέση στο τραπέζι

Μην μένετε εκτός συζητήσεων στο γιορτινό τραπέζι! Επιλέξτε μια θέση που θα σας επιτρέπει να βλέπετε τα χείλη και τις εκφράσεις των ανθρώπων που μιλάνε. Ένα σημείο στο τέλος του τραπεζιού διευκολύνει να συγκεντρωθείτε και να ακούτε τον συνομιλητή σας. Συνήθως η καλύτερη θέση είναι αυτή που βρίσκεται δίπλα σε έναν φίλο που μπορεί να σας βοηθήσει επαναλαμβάνοντας αυτά που χάνετε από τη συζήτηση.

Ενημερώστε τους άλλους ότι έχετε δυσκολία ακοής. Είναι πολύ εύκολο να γνέφετε καταφατικά και να προσποιείστε ότι ακούτε αλλά οι άνθρωποι συνήθως είναι πολύ δεκτικοί όταν γνωρίζουν. Ζητήστε να σας μιλήσουν λίγο πιο δυνατά, καθαρά και αργά. Χρησιμοποιήστε απλά σήματα, όπως το να βάλετε το χέρι σας στο αυτί σας για να καταλάβει ο συνομιλητής ότι πρέπει να μιλήσει πιο δυνατά ή πιο αργά.

 

Χαλαρώστε και απολαύστε το

Θυμηθείτε ότι ακόμη και οι άνθρωποι που δεν έχουν δυσκολία ακοής ενδεχομένως να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν συζητήσεις στις θορυβώδεις συνθήκες των γιορτών. Όταν νιώθετε ότι κουράζεστε από τη διαδικασία προσαρμογής, κάντε μικρά διαλείμματα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να επανέλθει. Εμπλακείτε σε δραστηριότητες που απολαμβάνετε και μην φοβάστε να πείτε όχι σε κάποια δραστηριότητα που σας φαίνεται πολύ αγχωτική.

Αν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να ακούσετε παρά τον καλό σχεδιασμό, ίσως είναι καιρός να προγραμματίσετε έναν έλεγχο ακοής. Η φροντίδα του Ειδικού και η σωστά επιλεγμένη λύση για εσάς μπορεί να κάνει τις μελλοντικές διακοπές πολύ πιο ευχάριστες για εσάς και τους αγαπημένους σας.

 

Χρήσιμες συμβουλές για να υποστηρίξετε έναν αγαπημένο σας με δυσκολία ακοής

Υποστηρίξτε το μέλος της οικογένειας που έχει δυσκολία ακοής. Εντάξτε τους στη συζήτηση και βοηθήστε τους να νιώσουν ευπρόσδεκτοι στη γιορτή.

  • Τραβήξτε την προσοχή τους πριν ξεκινήσετε να μιλάτε, με ένα ευγενικό νεύμα ή ένα οπτικό σήμα.
  • Βεβαιωθείτε ότι κάθονται σε σημείο που μπορούν να δουν τους άλλους.
  • Επιλέξτε μία θέση δίπλα τους και μείνετε ενεργοί ώστε να τους βοηθήσετε αν δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν μια συζήτηση.
  • Μιλάτε αργά και καθαρά, χωρίς να φωνάζετε. Αν χρειάζεται να επαναλάβετε, προσπαθήστε να αναδιατυπώσετε την πρόταση.
  • Να είστε υπομονετικοί και να δείχνετε σεβασμό. Θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους και θα κάνετε την επικοινωνία πιο ευχάριστη για όλους.

Καλά και Ευλογημένα Χριστούγενα.

Call Now Button
0