Έτοιμαστείτε για τα καλύτερα Χριστούγεννα!

Πώς να επιβιώσετε και να διαπρέψετε στο δείπνο των γιορτών όταν έχετε Απώλεια Ακοής.

Ήρθε πάλι η εποχή του χρόνου με τα καθιερωμένα οικογενειακά και φιλικά δείπνα, τα Χριστούγεννα! Θέλοντας να σας βοηθήσουμε να περάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορείτε να βρείτε σε αυτό το άρθρο, από το site “Living with hearing loss”, κάποια τιπς και συμβουλές για ευχάριστες οικογενειακές στιγμές.

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις αγαπημένες διακοπές όλων μας!

Τρώμε, περνάμε χρόνο με την οικογένειά μας, και υπάρχουν πάντα και τα δώρα. Αλλά με τη δυσκολία ακοής να χειροτερεύει με τα χρόνια, μερικές φορές φοβόμαστε αν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.

Θα μπορώ να παρακολουθήσω τη συζήτηση στο τραπέζι;
Μήπως θα μείνω απ’ έξω επειδή δεν θα μπορώ να συμμετάσχω όπως στο παρελθόν;

Αντί όμως να βυθιζόμαστε στον φόβο, μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιες απλές και χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τα δείπνα των γιορτών με περισσότερη χαρά και λιγότερο άγχος.

 

1. Καθίστε σε ένα καλό σημείο: Εγώ έχω καταλάβει ότι με βοηθάει πολύ να έχω έναν τοίχο πίσω μου και να κάθομαι προς το κέντρο του τραπεζιού. Αυτή η θέση μου δίνει την ευκαιρία να ακούσω περισσότερες συζητήσεις και να μην αποσπούμαι από άλλους ήχους στο παρασκήνιο. Μπορεί εσείς να έχετε μια διαφορετική θέση που σας βολεύει περισσότερο. Μην ντραπείτε να τη ζητήσετε από τον οικοδεσπότη.

2. Κρατήστε τον θόρυβο του παρασκηνίου χαμηλά: Προσπαθώ να κρατήσω κάθε ήχο στο παρασκήνιο στο χαμηλότερο δυνατό. Ενώ η οικοδέσποινά σας μπορεί να θέλει να έχει κάποια μουσική λίγο πιο δυνατά, μπορείτε ίσως να της ζητήσετε να κρατήσει χαμηλά την ένταση κατά τη διάρκεια του δείπνου.

3. Συζητήστε με αυτούς που κάθονται κοντά σας: Μην προσπαθείτε να συμμετέχετε σε συζητήσεις που γίνονται μακριά σας. Αν θέλετε να μιλήσετε με κάποιον μετακινηθείτε κοντά του ή ζητήστε του να συνεχίσετε τη συζήτηση αργότερα, όταν θα μπορείτε να βρίσκεστε κοντά του.

4. Φορέστε τα ακουστικά σας: Μερικοί από εμάς δεν θέλουμε να φοράμε τα ακουστικά μας, αλλά πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν! Πειραματιστείτε με διαφορετικές ρυθμίσεις για να βρείτε την καλύτερη για εσάς. Μπορείτε ακόμα και να εξασκηθείτε στο σπίτι αν δεν θέλετε να περάσετε χρόνο πειραματιζόμενοι στο δείπνο.

5. Δοκιμάστε επιπρόσθετες τεχνολογίες: Υπάρχουν πλέον νέες τεχνολογίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ακούσετε σε ένα ομαδικό περιβάλλον όπως για παράδειγμα τα προσωπικά συστήματα FM ή άλλες συσκευές για επικοινωνία ένας προς ένας. Κάποιους τους βοηθάνε σημαντικά!

6. Κάντε ένα διάλειμμα: Μην ντρέπεστε να κάνετε ένα διάλειμμα από τον κόσμο για μερικά λεπτά για να ξεκουράσετε τα αυτιά σας και το μυαλό σας. Πηγαίνετε μέχρι το μπάνιο ή σε ένα άλλο ήσυχο δωμάτιο. Εμένα με βοηθάει πολύ να αδειάσω το μυαλό μου και να ανακτήσω δυνάμεις για μερικές ακόμα κοινωνικές συναναστροφές. Ακόμα και η παροχή βοήθειας στην κουζίνα είναι μερικές φορές ένα καλό διάλειμμα από τον κόσμο.

7. Μην προσποιείστε: Είναι πράγματι πολύ δελεαστικό να προσποιείται κανείς ότι ακούει τι λένε οι άλλοι ή να γελάει επειδή και οι άλλοι γελάνε. Αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο, ειδικά αν κάποιος ρωτάει κάτι. Πρέπει να είμαστε γενναίοι και ειλικρινείς με τον κόσμο αν έχουμε προβλήματα ακοής. Θα κάνει τις συναναστροφές μας καλύτερες για εμάς και για τους άλλους.

8. Δώστε οπτικά ερεθίσματα για να υποδείξετε ότι δεν ακούτε καλά: Αν δεν ακούτε καλά, μπορείτε να κυκλώσετε το αυτί σας με το χέρι σας για να υποδείξετε στον συνομιλητή σας να μιλήσει πιο δυνατά χωρίς να διακόψετε τη ροή της συζήτησης. Στην πράξη είναι πολύ αποτελεσματικό!

9. Να έχετε εύλογες προσδοκίες: Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ακούσετε τα πάντα, αλλά αυτό είναι εντάξει. Απολαύστε την συνομιλία με τους ανθρώπους κοντά σας, και μετά συνεχίστε με τους υπόλοιπους. Μπορείτε ακόμα και να προτείνετε στον οικοδεσπότη να αλλάξετε θέσεις για το επιδόρπιο.

10. Χρησιμοποιείστε το χιούμορ σας: Μπορεί να είναι δύσκολο κατά την περίοδο των γιορτών να τα έχετε όλα υπό έλεγχο όταν νιώθετε κάποιες στιγμές ότι χάνετε μέρη της διασκέδασης, αλλά προσπαθήστε να χαμογελάτε και να είστε ευγνώμονες για τους υπέροχους φίλους σας και την οικογένεια που έχετε γύρω σας! Μπορεί να μην ακούσετε κάθε λέξη που θα πούνε, αλλά μπορείτε να συμμετέχετε σε όλα τα συναισθήματα γύρω από το τραπέζι.

 

Απολαύσετε την κάθε στιγμή!

 

Πηγή: Living with Hearing Loss (https://livingwithhearingloss.com/)

Call Now Button