Γιατί η μουσική είναι επωφελής για την ευεξία μας!

Η μουσική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και τον πολιτισμό και το πραγματοποιεί εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Μερικά από τα πρώτα μουσικά όργανα χρονολογούνται ακόμη και πριν από περίπου 40.000 χρόνια.[1]

Εκτός από την σημασία που παίζει η μουσική στην κοινωνία έχει και θετικές επιπτώσεις στη συνολική ευεξία μας.

Το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η μουσική στη ζωή διαφέρει από άτομο σε άτομο, όμως δεν παύει να ισχύει ότι πολλοί άνθρωποι ακούν και απολαμβάνουν μουσική σε καθημερινή βάση.

Εάν η βαρηκοΐα επηρεάζει την ικανότητά σας να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική, διαβάστε το σημερινό άρθρο για να μάθετε πως η μουσική θα μπορούσε και πάλι να έχει θετική επίδραση στην προσωπική αλλά και την κοινωνική ζωή σας.

Η μουσική μπορεί να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς

Επειδή η μουσική επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και την ενσυναίσθηση, η μουσική επηρεάζει την ικανότητά μας να συνδεθούμε με τους γύρω μας.

Ακούγοντας μουσική με άλλους ή δημιουργώντας μουσική με άλλους, μπορεί να αισθάνεστε πιο συνδεδεμένοι με τους γύρω σας.[2]

Η μουσική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας

Όταν ακούμε μουσική ο οργανισμός μας απελευθερώνει μία ουσία που ονομάζεται ωξυτοκίνη, η οποία είναι ένα νευροπεπτίδιο στον εγκέφαλό μας που παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνδεση και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ακούγοντας μουσική απελευθερώνεται η “feel-good ορμόνη” ντοπαμίνης που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη2[3][4].

Η μουσική μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική λειτουργία

Ο πιθανός αντίκτυπος που έχει η μουσική στη συνολική σωματική υγεία είναι επίσης συναρπαστικός.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Wilkes διαπίστωσε ότι οι φοιτητές που άκουγαν χαλαρωτική μουσική έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ενός συγκεκριμένου αντισώματος στο ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έκθεση στη μουσική θα μπορούσε να βελτιώσει την ανοσία. [5]

Η μουσική μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η απελευθέρωση ντοπαμίνης που μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την ακρόαση μουσικής σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη.

Μελέτες σε νοσοκομειακούς ασθενείς που αναρρώνουν έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που άκουγαν μουσική καθημερινά κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στη λεκτική μνήμη και εστίασαν την προσοχή σε σύγκριση με ομάδες που δεν άκουγαν μουσική καθημερινά5.

Η μουσική μπορεί να βελτιώσει τη γνωσιακή απόδοση

Η έρευνα δείχνει ότι η μουσική βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης των γνωστικών καθηκόντων.

Πιο συγκεκριμένα, η αισιόδοξη μουσική βελτιώνει την ικανότητά του να κάνει κάποιος μια εργασία γρήγορα.[6]

Η μουσική μπορεί να βελτιώσει τα κίνητρα και την απόδοση άσκησης

Ακούγοντας μουσική κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση και αυξημένη αντοχή.

Και η προπόνηση δεν χρειάζεται να είναι μια υψηλής ισχύος προπόνηση. Απλά παίξτε την αγαπημένη σας μουσική μέσω των ακουστικών βαρηκοΐας ξεκινήστε για την αγαπημένη σας βόλτα. Μπορεί απλά να σε κάνει να θέλεις να περπατήσεις λίγο πιο μακριά!

Πώς η απώλεια ακοής μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας μουσική

Όταν έχετε απώλεια ακοής, μπορεί να έχετε δυσκολία να απολαύσετε την αγαπημένη σας μουσική. Αρχικά, να μπορεί σκεφτείτε ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό, αλλά όπως η έρευνα που παρουσιάζεται σε αυτό το άρθρο δείχνει, η μουσική έχει πραγματικά μια μεγάλη επιρροή στη συνολική ευεξία μας, την αίσθηση της συμμετοχής στη κοινότητα, και την συνολική υγεία μας.

Πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε ξανά τη μουσική

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακούγοντας μουσική ή και άλλους ήχους στη ζωή σας, τα ακουστικά βαρηκοΐας ίσως να μπορούν να σας βοηθήσουν να ακούσετε ξανά τους ήχους που απολαμβάνετε.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας θα σας βοηθήσουν να ακούσετε οποιαδήποτε μουσική που παίζει γύρω σας. Επιπλέον, τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας σας επιτρέπουν ακόμη και να ακούτε μουσική απευθείας στα ακουστικά σας , ώστε να μπορούν ουσιαστικά να λειτουργήσουν σαν hands-free ακουστικά.

Πραγματοποιήστε μία Δωρεάν Αξιολόγηση Ακοής

Μάθετε περισσότερα για το πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να σας βοηθήσουν να ακούσετε όλους τους σημαντικούς ήχους στη ζωή σας, προγραμματίστε το δωρεάν ραντεβού σας

[1] https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170620093153.htm

[2] https://greatergood.berkeley.edu/article/item/four_ways_music_strengthens_social_bonds

[3] https://www.healthline.com/health/happy-hormone#:~:text=Dopamine.,motor%20system%20function%2C%20and%20more.

[4] https://greatergood.berkeley.edu/article/item/why_we_love_music

[5] https://greatergood.berkeley.edu/article/item/five_ways_music_can_make_you_healthier

[6] https://www.verywellmind.com/surprising-psychological-benefits-of-music-4126866

 

  • 25 Φεβρουαρίου, 2021
  • | Categories: Άρθρα
Call Now Button
0