Οι συνέπειες της μη αντιμετώπισης της απώλειας ακοής

Η έγκαιρη διάγνωση της δυσκολίας ακοής είναι ζωτικής σημασίας καθώς όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί τόσο πιο γρήγορα θα επανακτήσετε την ευκρίνεια στις ομιλίες, την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και τον έλεγχο της καθημερινότητάς σας. Η μη αντιμετώπιση της δυσκολίας ακοής έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις, όπως:

Μειωμένη ακουστική αντίληψη

Όταν αυτά που ακούμε γύρω μας είναι λιγότερα από αυτά που πραγματικά συμβαίνουν, η πνευματική σας οξύτητα υποφέρει. Αυτό συμβαίνει γιατί ,η μείωση της ακουστικής επεξεργασίας του ατόμου επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να διαχειρίζεται ήχους και να αναγνωρίζει την ομιλία. Ο εγκέφαλος μας δεν απασχολείται όσο θα έπρεπε.

Ψυχική παρακμή

Έρευνες αποδεικνύουν με συνέπεια τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει η απώλεια της ακοής στις κοινωνικές, ψυχολογικές και γνωστικές επιδόσεις του ανθρώπου. Μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη νοητική λειτουργία ακόμα και άνοια!

Κοινωνική απομόνωση

Η καθημερινότητα για έναν άνθρωπο με δυσκολία ακοής, που δεν χρησιμοποιεί ακουστικά, μπορεί να είναι πολύ κουραστική ως και εξουθενωτική. Καταβάλλει μεγάλη ψυχική ενέργεια για να μπορέσει να παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε απλές καθημερινές δραστηριότητες και μπορεί να  οδηγηθεί σε απομόνωση και κατάθλιψη όσο αφήνει την απώλεια ακοής αβοήθητη.

Αντιμετωπίζετε εσείς ή κάποιος αγαπημένος αυτά τα συμπτώματα;

  • Αισθάνεστε ανασφάλεια όταν βρίσκεστε έξω από το σπίτι επειδή δεν ξέρετε από πού προέρχονται οι ήχοι
  • Αισθάνεστε μοναξιά και στενοχώρια
  • Είστε πλέον πιο κουρασμένοι και χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση μετά από την δουλειά ή από κοινωνικές συγκεντρώσεις
  • Έχετε δυσκολία να θυμηθείτε τι λένε οι άλλοι
  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα να διαχωρίσετε τις συζητήσεις, ειδικά σε συναντήσεις με πολλούς άλλους ανθρώπους
  • Μειωμένη ποιότητα ζωής λόγω απώλειας ακοής
  • Η απώλεια ακοής επηρεάζει όχι μόνο τον πάσχοντα αλλά και την οικογένεια του παθόντος

Είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια αν παρατηρήσετε ενδείξεις απώλειας ακοής σε εσάς ή σε κάποιον αγαπημένο σας. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι πλέον η βαρηκοΐα αρχίζει και εμφανίζεται σε μικρότερο μέσο όρο ηλικίας. Έτσι πλέον θα πρέπει ο καθένας μας να εντάξει έγκαιρα τον έλεγχο της ακοής του στην ατζέντα της υγείας του.

Όπως όταν δεν βλέπουμε καλά επιλέγουμε να φορέσουμε γυαλιά για να αντιμετωπίσουμε την δυσκολία έτσι πρέπει όταν δεν ακούμε καλά να συμβουλευτούμε τον ειδικό ακοοπροθετιστή και να ενημερωθούμε για όλες τις λύσεις που θα μας βοηθήσουν να ακούσουμε καλύτερα.

online-rantevou

Call Now Button
0