Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Η 1η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία». Στόχος της ημέρας αυτής είναι να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με την βαρηκοΐα/δυσκολία ακοής να είναι η 3η σε συχνότητα χρόνια πάθηση στους ηλικιωμένους. Μία στις τέσσερις οικογένειες στην Ελλάδα βιώνει την πάθηση της βαρηκοΐας με ένα ή περισσότερα άτομα.

Παγκοσμίως γίνονται συντονισμένες προσπάθειες έτσι ώστε οι άνθρωποι άνω των 60 ετών να εντάξουν τον έλεγχο της ακοής τους στην ατζέντα της υγείας τους στα πλαίσια των ετήσιων προληπτικών ελέγχων τους. Για πολλούς από εμάς η τελευταία φορά που έχουμε ελέγξει την ακοή μας σε ΩΡΛ γιατρό ήταν όταν γεννηθήκαμε!

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» η Akoustica Medica θέλει να τονίσει την σημασία της καλής ακοής στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Η δυσκολία ακοής δεν επηρεάζει μόνο τον άνθρωπο που την βιώνει αλλά και όλη την οικογένεια. Οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια εντείνονται ενώ οι άνθρωποι που την βιώνουν βρίσκονται σε κατάσταση σύγχυσης και κοινωνικής απομόνωσης. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν τη δυσκολία ακοής έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια*.

Ακούμε με τον εγκέφαλο και όχι με τα αυτιά! Ο εγκέφαλος λαμβάνει ασταμάτητα μια τεράστια ποικιλία σημάτων από τα αυτιά και αφού τα επεξεργαστεί τα μετατρέπει σε αναγνωρίσιμους ήχους (αντίληψη) και λέξεις (νόημα).

Αναγνωρίζει και εντοπίζει από πού προέρχονται οι ήχοι, αυτόματα και χωρίς προσπάθεια. Έτσι μας ενημερώνει αν είναι ασφαλές ή όχι να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο με κίνηση και μας βοηθά να ξεχωρίσουμε τις συζητήσεις που θέλουμε να παρακολουθήσουμε όταν βρισκόμαστε σε περιβάλλον με θόρυβο.

Μήνας Ακοής – για τον μήνα Οκτώβριο προτρέπουμε όλους τους ανθρώπους να ελέγξουν εντελώς δωρεάν την ακουστική τους αντίληψη και να δοκιμάσουν δωρεάν σύγχρονα ακουστικά συστήματα. Γιατί ΑΚΟΗ σημαίνει ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ. Τηλέφωνο επικοινωνίας για προγραμματισμό ραντεβού 210 3214463 | 800 11 65000 χωρίς χρέωση από σταθερό | Ομόνοια | Βριλήσσια | Αργυρούπολη και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

*Πηγή: Lin κ.α. (2011). Σε σύγκριση με την κανονική ακοή, υψηλότερος κίνδυνος για εμφάνιση άνοιας: 1.89 για ήπια βαρηκοΐα, 3,00 για μεσαία βαρηκοΐα, 4,94 για μεγάλη βαρηκοΐα.

Call Now Button
0