Τύποι & Συμπτώματα

Τύποι & Συμπτώματα

Η Βαρηκοΐα συναντάται στο 10% του πληθυσμού παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνες, και 3 είναι οι βασικοί τύποι:

  1. Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα
  2. Βαρηκοΐα Αγωγιμότητας
  3. Μικτή Βαρηκοΐα

Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα

Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα προκαλεί μείωση και παραμόρφωση του ήχου που εισέρχεται στο αυτί και κάνει την κατανόηση των λέξεων αρκετά δύσκολη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη βλάβη που έχει προκληθεί στον κοχλία του αυτιού ή στις νευρικές οδούς που βρίσκονται μεταξύ κοχλία και εγκεφάλου. Σε αυτή την περίπτωση επηρεάζεται η ένταση και η καθαρότητα των λέξεων και των φωνών που ακούει ο βαρήκοος.

Κάποιες από τις πρώτες ενδείξεις είναι:

  • Η δυσκολία να ξεχωρίζουμε τις λέξεις.
  • Η αίσθηση ότι οι συνομιλητές μας δεν μιλούν καθαρά.
  • Η αδυναμία που αντιμετωπίζουμε στο να αντιληφθούμε τι λέει ο συνομιλητής όταν εκείνος φωνάζει και δεν μιλά αργά και καθαρά.

Βαρηκοΐα Αγωγιμότητας

Ο συγκεκριμένος τύπος βαρηκοΐας,  επηρεάζοντας το έξω και/ή το έσω αυτί, δημιουργεί την αίσθηση της μειωμένης έντασης των ήχων. Ο ήχος συναντά εμπόδια με την είσοδό του στο αυτί, με αποτέλεσμα η ένταση του να μεταφέρεται στον εγκέφαλο μειωμένη.

Κάποιες από τις ενδείξεις είναι:

  • Η αύξηση της έντασης της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου
  • Η ανάγκη ο συνομιλητής να μας μιλάει δυνατότερα
  • Η χαμηλή ένταση στη δική μας φωνή, όταν μιλάμε γιατί εμείς την ακούμε δυνατά

Στη βαρηκοΐα αγωγιμότητας, η ρύθμιση της έντασης στο κατάλληλο επίπεδο μας επιτρέπει  να ακούμε καλά και να ξεχωρίζουμε τις λέξεις.

Μικτή Βαρηκοΐα

Η μικτή βαρηκοΐα αποτελεί συνδυασμό της νευροαισθητήριας βαρηκοΐας και της βαρηκοΐας αγωγιμότητας. Ο ήχος κατά την είσοδό του στο αυτί, αλλά και καθ’ όλη τη διαδρομή που ακολουθεί μέχρι να φτάσει στον εγκέφαλο, μπορεί τόσο να συναντήσει εμπόδια όσο και να μειωθεί η έντασή του.

Οι ενδείξεις που αφορούν τη Μικτή Βαρηκοΐα, είναι ένας συνδυασμός των ενδείξεων της Νευροαισθητήριας βαρηκοΐας και της Βαρηκοΐας Αγωγιμότητας.

Εμβοές

Οι εμβοές είναι ένας χαρακτηριστικός θόρυβος που ακούει ο βαρήκοος και θυμίζουν τον ήχο που κάνουν τα τζιτζίκια ή το βουητό στα αυτιά. Οι εμβοές δεν αποτελούν πάθηση, αλλά σύμπτωμα που μας δηλώνει πως κάποιο πρόβλημα υπάρχει και απαιτείται λεπτομερής έλεγχος της ακοής για να διαπιστωθεί η αιτία. Οι εμβοές μπορούν να περιοριστούν με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, ανακουφίζοντας τον βαρήκοο από το δυσάρεστο και ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα.
online-rantevou

Newsletter

 

Καταχωρήστε και το e-mail σας και μείνετε σε άμεση επαφή μαζί μας, για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα
και τις προσφορές μας, καθώς και για τις εξελίξεις στον χώρο της δυσκολίας ακοής.

tuv-cert