Άρθρα - Blogs

Πόσο βασίζεστε στην ακοή σας κατά την οδήγηση;

Contributed by Ναταλία Χαλαμανδάρη

7/2/2024 12:00:00 πμ

Tags • Ακοή

Πόσο βασίζεστε στην ακοή σας κατά την οδήγηση;

Πιθανότατα περισσότερο από ό,τι νομίζετε. Αν και η όραση είναι το πιο σημαντικό αίσθημα όταν οδηγείτε, η ακοή σας βοηθά να αντιληφθείτε τη σειρήνα ασθενοφόρου, την κόρνα ενός ανυπόμονου οδηγού, ή τον ήχο των φλας που έχουν ενεργοποιηθεί κατά λάθος. Αν και η απώλεια ακοής δεν επηρεάζει σημαντικά την ικανότητά σας να οδηγείτε, είναι πάντα χρήσιμο να είστε προετοιμασμένοι και να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις.

Οδηγώντας με απώλεια ακοής

Τα σημερινά ακουστικά βαρηκοΐας είναι θαύματα της τεχνολογίας, με ευαίσθητα μικρόφωνα που σχεδιάζονται για να διακρίνουν ανάμεσα στην ομιλία και το θορύβο. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και με ακουστικά βαρηκοΐας, θα θέλετε να εξαλείψετε όλους τους πειρασμούς κατά την οδήγηση. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να το πετύχετε:

Πριν την Αναχώρηση:

1)Μειώστε την ένταση του ραδιοφώνου πριν ξεκινήσετε την οδήγηση για να αποφύγετε το να παίζετε με τα κουμπιά κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Η αποφυγή υπερβολικού θορύβου είναι όχι μόνο καλή για τη διατήρηση της ακοής σας, αλλά επίσης σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε καλύτερα στους άλλους ήχους γύρω σας, ειδικά εκείνους που είναι σημαντικοί για την ασφάλειά σας.

2)Αν έχετε επιβάτες στο αυτοκίνητο, μπορείτε να αποφύγετε να μιλάτε πολύ και δυνατά. Παρόλο που είναι πάντα ευχάριστο να συμμετέχετε στην κουβέντα, να κάνετε κάτι άλλο εκτός από την οδήγηση μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από αυτό που συμβαίνει στο δρόμο.

3)Κρατήστε το παράθυρο του αυτοκινήτου κλειστό για να ελαχιστοποιήσετε τον θόρυβο από το δρόμο. Τα σημερινά οχήματα σχεδιάζονται για να μειώνουν τον θόρυβο του δρόμου, κάτι που είναι καλά νέα για τους οδηγούς. Όποτε μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των ήχων που ανταγωνίζονται για την προσοχή σας, θα μπορείτε να επικεντρωθείτε καλύτερα.

4)Επικεντρωθείτε στην οδήγησή σας, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.

5)Απομακρύνετε το τηλέφωνό σας. Το να αποστέλλετε μηνύματα και να πραγματοποιείτε κλήσεις που δεν είναι hands-free είναι επικίνδυνο και παράνομο σε πολλές πολιτείες.

Κατά την Οδήγηση:

Μόλις ελαχιστοποιηθούν οι παρεμβολές, θα μπορέσετε να επικεντρωθείτε στους σχετικούς ήχους που ακούτε. Αλλά τι γίνεται με την όρασή σας; Είναι άλλωστε το πιο σημαντικό πράγμα κατά την οδήγηση. Αφήστε τα μάτια σας να διαβάσουν αυτές τις συμβουλές για να κρατήσετε το βλέμμα σας στο δρόμο:

Όπως ελέγχετε την ακοή σας από τον ειδικό περίθαλψής σας, βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε και την όρασή σας και φοράτε γυαλιά αν τα χρειάζεστε κατά την οδήγηση. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για εσάς όσο και για τους άλλους που μοιράζεστε τον δρόμο.

Σκεφτείτε την επένδυση σε λεγόμενους "ευρείας γωνίας" καθρέφτες. Παρόλο που δεν εξαλείφουν τα τυφλά σημεία, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της ανάγκης να κοιτάζετε πίσω από τον ώμο σας. Ελέγχετε συχνά τον καθρέφτη οπισθοβλέποντος για να παρακολουθείτε τα οχήματα που πλησιάζουν από πίσω.

Για να περιορίσετε τον κίνδυνο ατυχημάτων, μειώστε τις παρεμβολές, χρησιμοποιήστε οπτικές ενδείξεις και, το πιο σημαντικό, βρείτε ένα κέντρο φροντίδας ακοής κοντά σας που μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ακοή σας είτε είστε πίσω από το τιμόνι είτε όχι.

 

Κλείστε τώρα ραντεβού

Μάθετε περισσότερα για το πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας,

 

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:

oticon.com/blog/driving-with-hearing-loss