Άρθρα - Blogs

Τα ακουστικά βαρηκοΐας διατηρούν τον εγκέφαλό σας σε φόρμα!

31/10/2023 12:00:00 πμ

Tags • Ακοή

Προσπαθείτε να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα καθώς μεγαλώνετε με παζλ σταυρόλεξων, σπαζοκεφαλιές και παιχνίδια μνήμης;

Οι ειδικοί για την υγεία του εγκεφάλου προτείνουν ότι ο προγραμματισμός ενός ελέγχου ακοής μπορεί να είναι μια καλύτερη προσέγγιση. Για άτομα με απώλεια ακοής, μια λύση τόσο απλή όσο η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο γνωστικής πτώσης που σχετίζεται με την απώλεια ακοής (1)

Απώλεια ακοής και άνοια

Η απώλεια ακοής που δεν αντιμετωπίζεται έχει από καιρό συσχετιστεί με τη γνωστική μείωση. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι στη μέση ηλικία, η απώλεια ακοής είναι ο μεγαλύτερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την μετέπειτα ανάπτυξη της άνοιας 2). Η απώλεια ακοής που δεν αντιμετωπίζεται αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 9%. Αυτό είναι μεγαλύτερο από το να σταματήσετε το κάπνισμα (5%), να λάβετε θεραπεία για κατάθλιψη (4%) και να ασκηθείτε περισσότερο (3%).

Οι λόγοι είναι απλοί. Όταν η απώλεια ακοής δεν αντιμετωπίζεται, η συνομιλία γίνεται πιο δύσκολη και μπορεί να αποσυρθείτε από τις κοινωνικές συναναστροφές που είναι τόσο σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου. Μπορεί να γίνει απογοητευτικό να είστε σε πάρτι και οικογενειακές συγκεντρώσεις, επομένως απορρίπτετε τις προσκλήσεις. Ο θόρυβος στο περιβάλλον στα εστιατόρια καθιστά αδύνατο να απολαύσετε εξόδους με φίλους. Με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πρόκληση η σωστή αντιμετώπιση της καθημερινής επικοινωνίας. Είναι πιθανότερο να απογοητευτείτε και να απομακρυνθείτε από τις δραστηριότητες αναψυχής και εργασίας που συνηθίζατε να απολαμβάνετε. Η κοινωνική απομόνωση και κατ’ επέκταση η μοναξιά αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας και του Αλτσχάιμερ(3).

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μειώνουν τον κίνδυνο γνωστικής πτώσης

Η τακτική χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της γήρανσης στον εγκέφαλό σας. Σε σχετική μελέτη ηλικιωμένων διαπιστώθηκε ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να αποτρέψουν την επιταχυνόμενη γνωστική μείωση των τελευταίων ετών.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά στο ποσοστό γνωστικής μείωσης μεταξύ ατόμων ΧΩΡΙΣ απώλεια ακοής και ατόμων ΜΕ απώλεια ακοής που χρησιμοποίησαν ακουστικά βαρηκοΐας. Αντιθέτως, η γνωστική μείωση επιταχύνεται σημαντικά για άτομα που έχουν απώλεια ακοής και δεν χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας.

Μια κλήση αφύπνισης

Εάν ανήκετε στο 80% των ενηλίκων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα ακουστικά βαρηκοΐας αλλά δεν τα χρησιμοποιούν , η σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής που δεν αντιμετωπίζεται και της γνωστικής πτώσης προσφέρει ισχυρό κίνητρο για να αναλάβετε δράση. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να αποκαταστήσουν την ικανότητα επικοινωνίας, οπότε μπορείτε να παραμείνετε κοινωνικά ενεργοί και να συμμετέχετε σε άλλες δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο. Όταν χρησιμοποιείτε ακουστικά βαρηκοΐας, είναι πιο πιθανό να συνομιλείτε με άλλους, έναν από τους πρωταρχικούς τρόπους τόνωσης του εγκεφάλου σας. Όπως κάθε άσκηση, η διανοητική προσφορά και κοινωνική αλληλεπίδραση βοηθά στο να διατηρηθεί ο εγκέφαλός σας σε φόρμα και να επιβραδύνει την επιταχυνόμενη γνωστική μείωση που σχετίζεται με την απώλεια ακοής.

Δώστε στον εγκέφαλο αυτό που χρειάζεται να ακούσει

Η απώλεια ακοής κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί δυσκολότερα. Όταν η ακοή είναι μειωμένη, το ηχητικό σήμα που ο εγκέφαλος είναι συνηθισμένος να επεξεργάζεται είναι διαφορετικό. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να συμπληρώσει τα κενά. Γι ‘αυτό η απώλεια ακοής μπορεί να είναι τόσο κουραστική και μπορεί να εξαντλήσει την ψυχική ενέργεια που χρειάζεστε για καθημερινές δραστηριότητες. Η νεότερη τεχνολογία στα ακουστικά βαρηκοΐας έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται προσεκτικά την ομιλία, οπότε παρουσιάζεται στον εγκέφαλο όσο το δυνατόν σαφέστερα και ακριβέστερα – ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος είναι καλύτερα σε θέση να το καταλάβει. Τα ακουστικά βαρηκοΐας Oticon με την τεχνολογία BrainHearing ™ υποστηρίζουν τη σκληρή δουλειά που κάνει ο εγκέφαλός σας. Ακούτε καλύτερα, με λιγότερη προσπάθεια ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε πιο ενεργά στη ζωή.

Προγραμματίστε έναν έλεγχο ακοής

Η καλή ακοή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας ζωής – όχι μόνο στην υγιή γνωστική λειτουργία. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε απώλεια ακοής ή εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακοής, μην περιμένετε άλλο. Η αξιολόγηση της ακοής είναι απλή και ανώδυνη. Εάν έχετε απώλεια ακοής, ο Ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια λύση που να ταιριάζει καλύτερα στην απώλεια ακοής και στον τρόπο ζωής σας.

 

Κλείστε τώρα ραντεβού

Ένας συνδυασμός δραστηριοτήτων που σας κρατούν σωματικά σε φόρμα, με ενεργοποίηση του εγκεφάλου και κοινωνική συμμετοχή, μπορεί επίσης να συμβάλει στην υγεία του εγκεφάλου και στη γενική σας ευεξία:

 • Κίνηση – Η σωματική δραστήρια μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, να μειώσει το άγχος και να διατηρήσει τα αιμοφόρα αγγεία υγιή – όλους τους παράγοντες που συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου(5).
 • Διατηρήστε το μυαλό σας ενεργό – μελετήστε κάτι καινούριο, αποκτήστε μια νέα δεξιότητα, ξεκινήστε ένα νέο χόμπι. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μένουν απασχολημένοι με δραστηριότητες που απολαμβάνουν φαίνεται να αντιμετωπίζουν λιγότερη απώλεια μνήμης καθώς μεγαλώνουν(6).
 • Παραμένετε ψύχραιμοι – Τα άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα στρες είναι δύο φορές πιο πιθανό να γίνουν γνωστικά εξασθενημένα(7). Αναζητήστε τρόπους μείωσης των καθημερινών επίπεδων στρες στη ζωή σας. Διαλογιστείτε. Κοιμηθείτε αρκετά. Μην υποτιμάτε το όφελος του γέλιου στη μείωση του στρες. 
 
 1. Hélène Amieva, “Self-Reported Hearing Loss: Hearing Aids and Cognitive Decline in Elderly Adults:
  A 25-year Study,” Journal of the American Geriatrics Society.
  2. Livingston, et al (2017). Dementia presentation, intervention, and care. The Lancet, 17:31363-6.
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6097646/and https://www.uchicagomedicine.org/forefront/neurosciences-articles/2017/october/research-shows-loneliness-poses-health-risk
  4. McCormack A., Fortnum H. (2013) Why do people fitted with hearing aids not wear them? International Journal of Audiology 52: 360–36. doi:10.3109/14992027.2013.769066.
  5. http://time.com/5162477/exercise-risk-dementia/
  6. https://www.kiplinger.com/article/retirement/T071-C000-S002-keep-your-memory-sharp.html
  7. https://alzheimer.ca/en/Home/About-dementia/Brain-health/Reduce-stress