Άρθρα - Blogs

Πώς μπορώ να ξέρω αν οι δικοί μου άνθρωποι χρειάζονται ακουστικά βαρηκοΐας;

Contributed by Ναταλία Χαλαμανδαρή

26/2/2024 12:00:00 πμ

Tags • Ακοή

Πώς μπορώ να ξέρω αν οι δικοί μου άνθρωποι χρειάζονται ακουστικά βαρηκοΐας;

Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, από εμάς βιώνουμε απώλεια ακοής καθώς γερνάμε.

Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να το παρατηρήσουμε, ειδικά όταν έρχεται σταδιακά.Kανείς δεν πρέπει να ζει με απώλεια ακοής. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα της απώλειας ακοής στους αγαπημένους σας, και πώς μπορείτε να τους υποστηρίξετε στο ταξίδι της υγείας της ακοής τους.

Έχετε παρατηρήσει τους δικούς σας ανθρώπους...

1)Να σας ζητά να επαναλάβετε τα λόγια σας;

Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια απώλειας ακοής. Αν ο αγαπημένος σας συχνά σας ζητά να επαναλάβετε αυτό που μόλις είπατε, ή σας ρωτάει τι είπαν άλλοι, πιθανότατα αντιμετωπίζει δυσκολία ακοής.

2)"Σας αγνοεί" όταν γυρίσετε την πλάτη σας;

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να κρύψουν την απώλεια ακοής τους βασιζόμενοι στην ανάγνωση των χειλιών για να συμπληρώσουν την ακοή τους. Ωστόσο, αν η πλάτη τους ή του ομιλητή είναι γυρισμένη, μπορεί να μην σας ακούν καθόλου.

3)Αυξάνει την ένταση της τηλεόρασης;

Η τηλεόραση του αγαπημένου σας ακούγεται δυνατή όταν τον επισκέπτεστε ή σας ζητά να την αυξήσετε όταν σας επισκέπτεται; Αυτό είναι ένα ακόμα κοινό σύμπτωμα ανεπεξέργαστης απώλειας ακοής.

4)Διαμαρτύρεται ότι οι άνθρωποι μουρμουράνε;

Ο αγαπημένος σας μπορεί να μην μπορεί να ακούσει ορισμένους ήχους και συχνότητες λόγω απώλειας ακοής. Ορισμένοι ήχοι επίσης μπορεί να τους φαίνονται θαμποί ή παραμορφωμένοι.

5)Νιώθει κούραση μετά από κοινωνικές επαφές;

Η ανεπεξέργαστη απώλεια ακοής μπορεί να κουράσει τον εγκέφαλο από τον αγώνα για την κατανόηση του ήχου. Αυτό μπορεί να κουράσει ένα άτομο, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Μπορεί να αρχίσουν να αποσυρθούν από κοινωνικά γεγονότα.

Η AARP αναφέρει ότι το 80% των ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 55 και 74 ετών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν τις χρησιμοποιούν.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να προλάβουν την γήρανση του εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια ακοής συσχετίζεται με μια ταχύτερη ρυθμό πτώσης της γνωστικής λειτουργίας. Η κατάλληλη χρήση ακουστικών βοηθημάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Άλτσχαϊμερ και άλλων παθήσεων.

Τα σημερινά ακουστικά βοηθήματα είναι διακριτικά και στυλάτα. Οι εποχές των μεγάλων και  ακουστικών βοηθημάτων έχουν περάσει. Σήμερα, τα μηχανήματα προέρχονται σε μια ευρεία ποικιλία μοντέλων, στυλ και χρωμάτων.
Τα ακουστικά βοηθήματα επιτρέπουν καλύτερη επικοινωνία με την οικογένεια. Αν ο αγαπημένος σας δεν θέλει να το κάνει για τον εαυτό του, ζητήστε του να το κάνει για εσάς. Η απώλεια ακοής ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την οικογένεια.

Συζητήστε για τους ήχους και τις αναμνήσεις που δεν θέλετε να χάσουν.

Και τέλος, προσφέρετε να τους δείξετε το δωρεάν online τεστ ακοής μας για να τους βοηθήσετε να ξεκινήσουν το ταξίδι της υγείας της ακοής τους.